Tehnologia recoltarii si extractiei mierii

Prin cules principal se intelege sursa melifera de la care albinele string cea mai mare cantitate de nectar din tot timpul anului. Culesul principal se clasifica din punct de vedere al cantitatii de miere realizata in: cules de productie (timpul este prielnic, infloritul nu a fost compromis si se pot realiza cantitati insemnate de miere recoltabila) si cules de intretinere de pe urma caruia se realizeaza cantitati ce se consuma pe parcurs in familiile de albine.

O etapa importanta a anului apicol o reprezinta momentul incetarii fiecarui mare cules de productie. Principala lucrare consecutiva acestui moment este cea de recoltare a mierii marfa. De fapt, acum se vadeste cu adevarat munca depusa de apicultor de-a lungul intregii perioade premergatoare sezonului activ. Eforturile, priceperea si perspicacitatea apicultorului se vor converti in cantitati mai mari sau mai mici de miere marfa sau produse apicole, care pot fi exprimate in kilograme echivalent miere.

In stupina se poate aprecia in mod practic incetarea culesului daca tinem cont de urmatoarele aspecte si indicatori :

  • Intensitatea de zbor a albinelor scade in mod evident.
  • Indicatiile cantarului de control montat in stupina, la un stup cu o familie de albine de putere mijlocie, ajuta apicultorul in determinarea intensitatii culesului, prin diferentele in greutate inregistrate de cantar/ unitatea de timp (ex. 24 de ore).
  • Seara nu se mai simte mirosul caracteristic de miere si nu se mai aude zumzetul puternic provocat de albinele "ventilatoare" in stup.
  • In lipsa culesului albinele se irita usor si devin mult mai agresive, atacand persoanele aflate in raza lor de zbor.
  • In cautarea hranei albinele dau tarcoale in jurul familiilor slabe, fiind predispuse la furtisag.

In lucrarile de recoltare si extractie a mierii din faguri, aprecierea momentului incetarii culesului are o importanta deosebita pentru apicultor, intrucat extractia mierii trebuie sa fie terminata cu citeva zile inainte de incetarea culesului de productie, iar extragerea repetata a mierii in timpul culesului principal de lunga durata contribuie la sporirea productiei cu 20-30 %. Practic, declansarea actiunii de recoltare a fagurilor cu miere din stup incepe atunci cand mierea este suficient de maturata, luindu-se drept criteriu prezenta coroanei cu miere capacita in treimea controalelor prin sondaj a fagurilor cu miere marfa, la un interval de 2-3 zile, spre sfarsitul culesului principal.

Respectand aceasta indicatie, exista siguranta ca prelucrarea enzimatica a mierii a fost terminata, iar continutul in apa al mierii a ajuns la maximum 18-20%. In acest fel se evita extractia mierii nematurata si cu un continut ridicat in apa (22-23 %), ce nu corespunde calitativ. Atunci cand se recolteaza in timpul culesurilor, pentru ca albinele sa nu fie stingherite in activitatea lor, ramele cu faguri continand miere de extras (corpurile sau magazinele) trebuie recoltate de la stupi spre seara, cand zborul albinelor a incetat. In perioadele lipsite de cules insa, recoltarea fagurilor cu miere se executa dimineata, si foarte repede.

Presupunind ca pregatirea utilajelor, spatiului de lucru pentru extractia si depozitarea mierii s-a efectuat din vreme si in mod corespunzator, apicultorul, de regula impreuna cu un ajutor (in functie de numarul de faguri cu miere ce urmeaza a fi centrifugati), poate incepe lucrarea de recoltare si extractie a mierii. Pentru operativitate in aceasta lucrare, este bine ca in lucrarile de recoltare a fagurilor cu miere din stup, operatiunile sa fie executate numai de catre apicultor, personalul ajutator folosindu-se in lucrarile de transportat rame si extractie a mierii.

Articol preluat din manualul apicultorului

Vanzare produse apicole

Miere, ceara, propolis

Telefon mobil
Orange: 0747.774.721
Vodafone: 0722.508.184