Declinul populatiilor de albine din unele zone ale lumii ar putea fi determinat de radiatiile emise de antenele GSM.

Un studiu de ultima ora sugereaza ca radiatiile antenelor GSM contribuie la scaderea dramatica a populatiilor de albine.

Anul trecut, conform autoritatilor britanice, populatia de albine din Regatul Unit a scazut cu 17%. O scadere aproape dubla, de 30%, s-a inregistrat in Statele Unite, a anuntat Departamentul pentru Agricultura al SUA.

Oamenii de stiinta indieni cred ca o cauza majora a acestei situatii sunt radiatiile generate de antenele GSM.

Cercetatorii de la Universitatea Panjab din Chandigarh au constatat ca dupa trei luni de expunere la radiatiile telefoanelor mobile, albinele dintr-un stup au incetat sa mai produca miere, iar marimea roiului s-a redus dramatic.

Andrew Goldsworthy, un biolog de la Colegiul Imperial britanic, care a studiat efectele campurilor electromagnetice, crede ca este posibil ca albinele sa fie afectate de radiatiile mobile.

Animalele, inclusiv insectele, folosesc pentru navigare un pigment numit criptocrom. Albinele il folosesc pentru a simti directia campului magnetic al pamantului, dar sunt impiedicate de radiatiile venite de la bazele terestre ale operatorilor de telefonie mobila. Din aceasta cauza, albinele sunt derutate si nu mai gasesc calea spre stup, a declarat Goldsworthy.

Citeste mai departe stirea pe www.cnn.com

O colonie de albine veche de 10.000 de ani a fost descoperita in Sahara.

O populatie unica de albine, care a fost izolata timp de 10000 de ani, a fost descoperita intr-o oaza din nordul desertului Sahara.

Albinele sunt din specia Apis mellifera, aceeasi care este responsabila pentru o treime din productia mondiala de miere. Când cercetatorii au examinat colonii din jurul oazei Kufra din Libia, au descoperit ca erau diferite, din punct de vedere genetic, de orice alta populatie de albine din lume.

Diferentele genetice dintre albine indica faptul ca au fost rupte de restul lumii o perioada cuprinsa intre 5000 si 10.000 de ani, dupa ce clima s-a schimbat si savana s-a transformat in desert. Doar rezerva naturala de apa din subteran a pastrat viata in acea zona.

Citeste mai departe stirea pe www.realitatea.net