Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, consumul anual de miere pe cap de locuitor in Romania este estimat la circa 500 de grame, fiind mai redus decat in majoritatea statelor europene.

In Danemarca consumul de miere se ridica pe an la cinci kg/cap de locuitor, in Germania la 1,5-2 kilograme pe cap de locuitor, iar in Ungaria la peste 600 grame.

In Romania existau anul trecut 1,1 milioane familii de albine.

In tara sunt doua mari categorii de miere:

  • miere florala (de nectar), care poate fi miere monoflora sau poliflora,
  • miere extraflorala (miere de mana sau de padure).

Cele mai cunoscute sortimente de miere monoflora sunt cele de

  • salcam
  • tei
  • floarea soarelui
  • menta
  • rapita
  • coriandru

Principala piata de desfacere este cea externa, peste 60% din productia de miere romaneasca fiind exportata in tari precum Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Austria, SUA, Canada, Japonia sau China.

Institutul de Cercetare pentru Apicultura a anuntat recent investitii de cateva sute de mii de dolari intr-o hala de productie pentru a onora cererile din Japonia si Orientul Apropiat pentru miere, suplimente nutritive si produse medicamentoase.

De asemenea, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura din Capitala urmeaza sa colaboreze cu Institutul National de Cercetari Agronomice din Franta pentru studii privind genetica, nutritia si bolile albinelor.

Mierea impreuna cu alte produse apicole (polen, propolis, laptisor de matca, ceara de albine, venin) stau la baza realizarii unei game largi de suplimente nutritive, medicamente si cosmetice.

Productia de polen este de 50-60 tone anual, mai ales in zona de centru si de nord a tarii.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura produce si livreaza produse apicole si apiterapeutice, material biologic (matci), medicamente pentru tratarea si combaterea bolilor albinelor si ofera tehnologii moderne, precum si asistenta tehnica in apicultura.

Potrivit Ministerului Agriculturii, in anul 2009 productia de miere a fost in crestere fata de 2008, cand se ridica la 20.037 tone.

Citeste mai departe pe www.curentul.ro