Polenul are un rol foarte mare in dezvoltarea tinerei insecte (albina) si in supravietuirea ei indelungata. Polenul este un aliment care concura la constituirea celulelor organismului datorita proteinelor, substantelor minerale, vitaminelor, grasimilor si celorlalte elemente valoroase ce le contine. 0 familie in care albinele nu au la dispozitie polen sufficient va creste tineret cu o durata de viata scurta si cu o cantitate mica de proteine ca rezerva in corpul gras. De asemenea, matcile iesite in perioadele lipsite de polen au ovare mici si nu pot fi suficient de prolifice pentru a asigura inmultirea familiei de albine si inlocuirea albinei uzate.

Fara polen glandele faringiene ale albinei nu pot functiona in vederea producerii laptisorului de matca. Chiar si cladirea fagurilor si deci producerea cerii fara polen se evidentiaza in mica masura; cand in natura apare polen din abundenta activitatea de cladire a fagurilor devine remarcabila.

In vederea asigurarii permanente a nutritiei familei cu polen, albinele fac rezerve in interiorul stupului. Pastrarea polenului ca atare in celule ar duce in cel mai scurt timp la degradarea lui. Pentru conservarea polenului albinele il depoziteaza in celule unde il batatoresc bine si unde polenul sufera anumite transformari care-l prefac in pastura.

In afara de actiunile polenului verificate asupra albinelor s-au facut ulterior experimentari pe animale de laborator in vederea folosirii polenului in intretinerea sanatatii si in tratamentul diferitelor afectiuni.

Experimentarile si observatiile clinice efectuate pe un numar mare de bolnavi pun in evidenta o actiune favorabila in cazul anumitor boll in special bolile de carenta proteica, in cazul anomaliilor functionale in special in prostata, in tulburari digestive si cele asociate somnului, in tulburari hepatice, cardiace, in diabet. Elementele fertilizante si de origine vegetala, sterealii si in general bogatia compozitiei sale joaca un rol important in normalizarea functiilor corpului uman, a osificarii, a formarii elementelor figurate ale singelui.

Polenul nu este medicament si nici nu are caracter de medicament, el este in primul rand un valoros aliment dietetic.

Regimul cu polen mareste randamentul fizic si cel intelectual. Astfel se indeplineste frumosul principiu al lui Paracelsius: Alimentele noastre sa fie medicamentele noastre - medicamentele noastre sa fie alimentele noastre.

Natura ne furnizeaza in polen unul dintre cele mai pretioase alimente, care indeplineste ca aliment dietetic o sarcina vitala importanta: dezintoxica organismul, separa carentele acestuia, livreaza organismului toate substantele necesare pentru formarea zilnica a celulelor noi.

Articol preluat din manualul apicultorului