Extractia mierii

Operatiunile necesare extractiei mierii se executa in camere amenajate si pregatite din timp in acest scop. Pregatirea camerei consta in faptul ca ea se curata bine si se varuieste (daca este cazul), iar utilajul apicol ce va fi folosit, se spala cu apa fierbinte, in care s-a pus soda 5 %, dupa care se limpezeste de citeva ori cu apa curata si se expune la soare timp de 1-2 ore.

Daca in timpul extractiei mierii temperatura este mai ridicata, lucrarile se pot realiza in orice incapere curata si inaccesibila albinelor. Toamna cind afara este frig, extractia mierii se face in incaperi incalzite. Lucrarea trebuie sa inceapa spre seara si sa se incheie inainte ca albinele sa-si reia zborul. Un rol important in sporirea randamentului extractiei il constituie succesiunea corecta a operatiunilor, precum si organizarea judicioasa si ordonata a spatiului de lucru in camera destinata extractiei.

Imediat ce fagurii cu miere recoltati din stupi in vederea extractiei au fost transportati din stupina si depozitati stiva intr-un spatiu delimitat din interiorul incaperii amenajate pentru extractie, ramele respetive se scot pe rand din laditele de transport sau corpuri si se sorteaza.

Sortarea ramelor cu miere se face dupa urmatoarele criterii :

  • culoare, pentru a se obtine diferite sorturi de miere in functie si de acest criteriu, evitindu-se astfel deprecierea calitativa a intregii recolte
  • greutate, pentru evitarea ruperii in timpul procesului de extractie

Extractia mierii cuprinde doua operatiuni :

  • descapacirea fagurilor
  • extragerea mierii din faguri

Descapacirea fagurilor cu miere se realizeaza folosindu-se masa sau tava pentru descapacit, precum si unul din tipurile de cutite speciale descrise anterior.

In mod practic, apicultorul se aseaza la postul de lucru (masa pentru descapacit) si scoate din corpul cu rame (aflat in dreapta sa si la inaltimea miinii) pe rand, una cate una, ramele cu faguri ce urmeaza a fi descapaciti. Pentru a putea fi folosit cutitul pentru descapacit, rama in lucru se sprijina cu unul din partile laterale in varful metalic deasupra tavii pentru colectarea capacelelor de ceara. In aceasta pozitie rama este orientata perpendicular pe masa pentru descapacit si mentinuta cu ajutorul mainii stingi a apicultorului.

Atentie: Pentru prevenirea accidentelor in munca, degetul mare nu trebuie sa depaseascd inaltimea ramei, in timp ce cutitul pentru descapacit, incalzit in prealabil intr-un vas cu apa calda si manevrat cu mina dreapta, descrie o miscare de sus in jos (caracteristica a taiatului piinii). Miscarea cutitului trebuie sa se faca lin si continuu pe suprafafa fagurelui, partea tesita a lamei sa fie in contact permanent (alunecare) pe speteaza superioara a ramei, asigurindu-se o descoperiire uniforma si fara deformarea fagurilor.

Fagurii descapaciti pe ambele fete se aseaza pe stativul existent deasupra mesei pentru descapacit, in vederea realizarii sarjelor. Numarul de rame dintr-o sarja este identic cu numarul locasurilor pentru rame din rotorul extractorului folosit in centrifugare.

Indata ce s-a cornpletat pe stativ o sarja de faguri descapaciti, acestia se introduc cu grija in locasurile lor din exterior, in asa fel incit sa se evite prelingerea mierii din faguri pe jos isau pe obiectele din jur. Pentru buna functionare si evitarea unei eventuale descentrari, la fiecare sarja se va introduce in extractor un singur tip de rame (magazin, corp, etc.), ce contin, pe cat posibil, cantitati aproximativ egale de miere.

La inceput manivela extractorului se invarteste incet si se face extragerea incompleta a mierii dintr-o fata a fagurilor (extractor tangential) pina ce se percepe fosnetul caracteristic proiectarii mierii pe peretii vasului, dupa care fagurii se intorc cu cealalta fata spre exteriorul extractorului (manual sau automat) si se continua extractia pana la golirea completa a acestora. Operatia se repeta pentru asigurarea unei extractii totale a mierii din prima fata folosindu-se o turatie de 220-250 ture/min pina nu se mai aude fosnetul caracteristic al mierii extrase.

Fagurii rezultati in urma centrifugarii se depoziteaza in corpuri si se introduc in stupi pentru a putea fie "linsi" si curatati de albine in timpul noptii.

La terminarea lucrarii de extractie, toate obiectele si utilajele intrebuintate se spala bine cu apa fierbinte cu lesie sau soda si se usuca.
Pentru a se feri de rugina partile metalice se ung peste tot cu ulei si se pastreaza curate, intr-un loc uscat.

Artciol preluat din manualul apicultorului

Vanzare produse apicole

Miere, ceara, propolis

Telefon mobil
Orange: 0747.774.721
Vodafone: 0722.508.184