• In cadrul apiculturii traditionale erau utilizati stupii ficsi in care albinele construiau fagurii de sus in jos si ii fixau cu ceara si pe partile laterale. Astfel, un fagure putea fi scos, doar daca era taiat. in cazul stupilor orizontali accesul se putea face mai usor, prin doua parti, fata de stupii verticali care puteau fi accesati doar prin partea de jos.
  • In Anglia au existat experimente prin care se incerca construirea stupilor din diferite unitati. in 1649, William Mew a inventat un stup care era format din cutii stratificate, fara rame. Albinele aveau tendinta sa depuna miere in cutiile de deasupra care erau scoase atunci cand erau pline de faguri cu miere. Gedle a patentat in 1675 un stup care avea cate un cadru in interiorul fiecarei cutii, cadru de pe care albinele trebuiau sa inceapa constructia fagurelui.
  • Stadiile de dezvoltare a stupilor au condus la stupul cu rame mobile care este folosit in prezent. Stupul cu rame mobile este originar din Grecia si a fost descris de Sir George Wheler in cartea sa din 1682, A journey into Greece. Autorul a descris stupii pe care i-a vazut in manastirea Sfantul Cyriacus de pe muntele Hymettus din Attica. Stupul avea forma unui vas mare pentru flori, iar albinele isi construiau fagurii de la niste rame asezate peste vas, care nu erau lipite de marginile laterale, pentru a putea fi scoase una cate una. Cu acesti stupi calugarii efectuau mai multe operatiuni: inspectau si manevrau familiile in timp ce albinele lucratoare se aflau la cules, divizau familiile, controlau roitul, recoltau miere fara sa distruga ramele cu puiet si se asigurau ca albinele au suficienta hrana pentru a putea supravietui peste iarna.
  • In 1970, Abbot della Rocca, care a vazut stupi in Insula Creta, si care erau probabil asemanatori celor din Grecia, a publicat cartea Traitait complet sur les abeilles in care exista un pasaj in volumul 2 (p. 467-469) din care reiese ca el a inteles importanta spatiului care trebuie lasat albinei pentru a se deplasa printre faguri. si Francois Huber a inteles importanta spatiului albinei denumindu-l: distanta egala care trebuie pastrata in mod uniform intre faguri. Huber a consturit un stup cu rame mobile de tip acordeon care putea fi deschis ca o carte. in Anglia, Robert Golding a descris in 1947 un stup grecesc imbunatatit cu rame intre care se pastra o distanta corespunzatoare. Alti stupi cu rame mobile au fost inventati in 1806 de Petr Prokopovich din Rusia si in 1848 de Dzierzon din Germania, insa ramele erau asezate prea aproape de peretii stupului, iar albinele uneau cele doua parti cu fagure sau propolis, astfel incat trebuia ca ramele sa fie taiate pentru a putea fi scoase afara. Toti acesti stupi au fost inventii destinate stuparitului in zonele de padure si aveau o usita in partea din spate, ca si stupii din busteni verticali.
  • Progresul practic a fost facut in anul 1851 de catre reverendul L. L. Langstroth din Philadelphia care a incorporat rame mobile in cutii stratificate. Principiul dupa care a fost construit stupul cu rame mobile a fost descoperirea spatiului albinei, un loc pe care albinele il folosesc ca pe un coridor. Teoretic, acest spatiu este de 6 pana la 10 mm, iar practic este de obicei de 8 mm. Reverendul Langstroth nu si-a revendicat inventia, el a fost doar cel care a identificat nevoia spatiului albinei, atunci cand a creat stupul practic, cu rame mobile. Stupii cu rame mobile au fost inventati inainte de anul 1852, cand stupul Langstroth a fost patentat, insa acestia nu erau practici, deoarece erau fie prea complicati, fie prea scumpi. Langhstroth a facut experimente cu mai multe tipuri de stupi, insa doar in luna octombrie a anului 1851 si-a dat seama cat de avantajos este sa se tina cont de acest spatiu. La 5 octombrie 1852, Langstroth a obtinut un patent pentru inventarea stupului cu rame mobile: o cutie cu rame asezate paralel, in care partile laterale si partile de jos ale ramelor respectau spatiul albinei.
  • Utilizarea stupului de tip Langstroth s-a extins rapid, la inceput in America de Nord, Europa si in restul lumii, acolo unde apicultorii au aflat de existenta stupului prin intermediul cartii publicate de Langstroth in 1853. Charles Dadant care a emigrat din Franta in SUA in 1863, a avut un rol important in extinderea utilizarii stupului cu rame mobile. in multe tari au inceput sa apara reviste apicole, iar apicultorii au inceput sa infiinteze primele societati apicole. Din 1857 au inceput sa fie folosite foile de ceara artificiala inventate de Johannes Mehring, care erau mai rezistente pentru extractorul de miere centrifugal, inventat de italianul Francesco de Hruschka in 1865. Deoarece foile de ceara erau inrarmate, erau mai rezistente la viteze mai mari de rotatie ale extractorului.